Over ons

Volksuniversiteit Het Gooi staat voor goed, laagdrempelig, betaalbaar en altijd dichtbij. In de plaatsen Laren, Blaricum, Eemnes en Huizen vormen wij hét instituut waar altijd iets nieuws te leren valt. En dat al 75 jaar lang!
We zijn er trots op elk jaar een gevarieerd programma te kunnen brengen van lezingen, workshops en cursussen op alle mogelijke interessegebieden. Zo is Kunst & Cultuur een belangrijk thema, evenals Bridge en ons uitgebreide Talenprogramma. Creatieve en Persoonlijke Ontwikkeling komt steeds meer in de belangstelling en daarnaast zorgt de Volksuniversiteit ook voor een stevige portie Ontspanning, Informatie en Culinaire ontplooiing.

Communicatie
Ons actuele programma presenteren we op deze website en in ons jaarlijkse programmaboekje, dat eind augustus in de vier gemeenten huis-aan-huis wordt verspreid. Wilt u liever geen ongeadresseerd drukwerk in uw brievenbus, dan kunt u het programma ook afhalen in het Brinkhuis Laren, het Huis van Eemnes, de Blaercom en de Bibliotheek Huizen.
Om onze relaties op de hoogte te houden van actualiteiten en nieuwe activiteiten aan te kondigen, sturen we regelmatig een digitale nieuwsbrief per e-mail waarvoor u zich op elk moment kunt aanmelden en afmelden. Ook verschijnen er kleine geprinte flyers in onze locaties, om mee te nemen.

Op eigen benen succesvol
Jaarlijks organiseert Volksuniversiteit Het Gooi meer dan 100 lezingen, workshops en cursussen. Hieraan nemen ca 1600 mensen deel, waarmee we over de laatste jaren (met uitzondering van de Corona-periode in 2020) een sterke groei laten zien. Dit mooie resultaat is vooral te danken aan een veelzijdig en kwalitatief programma, goede docenten en grote inzet en betrokkenheid van vele vrijwilligers.
De stichting Volksuniversiteit het Gooi ontvangt geen bijdrage of subsidie van de overheid voor haar activiteiten. Toch willen we de toegang tot onze cursussen en lezingen zo ruim mogelijk maken door zo laag mogelijke kosten. En dat realiseren we onder andere door de inzet van genoemde vrijwilligers en een bescheiden kantoorbezetting. De hoogte van het cursusgeld of de vergoeding voor een lezing kan daarmee beperkt blijven tot de reële kosten.
In de praktijk betekent dit dat van iedere ontvangen Euro 40% naar de docent gaat, 12% wordt besteed aan de huur van lokalen, 35% wordt besteed aan het bureau/administratie en 13% aan het programmaboekje/drukkosten en de website.
Met de bibliotheken in onze 4 gemeenten en de Volksuniversiteit Naarden-Bussum bestaat een goede band en waar mogelijk supporten we in onze (social) media ook hun activiteiten.

Bestuur stichting

Hanneke Nolten, voorzitter
George Gerards, penningmeester
Monique van de Kerkhof, voorzitter programmacommisie